RememberBox for Kids

Naast het feit dat de dagen rond het overlijden van een familielid een tijd is die gepaard gaat met veel emoties is de condoleance na de uitvaart toch ook vaak een familieaangelegenheid waarbij veel familieleden en oude vrienden elkaar lang niet hebben gezien. Tijdens zo’n bijeenkomst is het fijn om weer allemaal samen te zijn en om samen herinneringen op te halen (aan de overledene) en natuurlijk horen de (klein)kinderen daar ook bij. In de dagen rondom een overlijden en een uitvaart maken deze (klein) kinderen kennis met nieuwe gebeurtenissen, emoties en rituelen. Die kunnen best spannend zijn en lastig om te bevatten. Ondanks dat doodgaan bij het leven hoort blijft het lastig te begrijpen wat er precies allemaal gebeurt. Dat is voor volwassenen al zo maar voor kinderen helemaal.

Kinderen doen heel veel nieuwe indrukken op tijdens zon afscheid en ze maken emoties mee die voor hen nieuw zijn en die ze meedragen in de rest van hun leven. Het is dan ook wenselijk en belangrijk dat juist zij met een goed gevoel kunnen terugkijken op deze dag.

De RememberBox for Kids is een kant-en-klaar- concept dat kinderen op een creatieve manier bezighoudt tijdens een condoleance, het bespreken van een uitvaart of op een regenachtige middag gewoon thuis.  Een unieke manier om laagdrempelig bezig te zijn met doodgaan. Het maken van een herinneringsdoosje, het schilderen van een troost-steentje, of het versieren van een houten hartje is voor kinderen op zo’n dag niet alleen een fijne bezigheid maar kan ook een uitlaatklep zijn om hun emoties te uiten. Een eigen kunstwerkje maken kan natuurlijk ook, want elke KidsBox zit boordevol pennen, stiften, stickers, glitterlijm, een schaar, washi tape en nog veel meer. En veel van wat je tijdens de uitvaart of de afgelopen dagen hebt gezien of meegemaakt zie je terug op onze RememberBox kleur-en knutselplaten. Dit maakt kinderen een beetje meer vertrouwd met doodgaan, een definitief afscheiden en met alles wat ze die afgelopen dagen hebben gezien en meegemaakt. Alles mag uiteraard worden meegenomen naar huis waar deze kunstwerkjes een mooi opstapje  kunnen zijn naar een goed gesprek over doodgaan. Want dat hoort tenslotte gewoon bij het leven.

De basis van elke KidsBox is altijd onze Blanco RememberBox:

Deze zijn gemaakt van speciaal karton waardoor je er extra goed op kan tekenen, kleuren of plakken. Zo kunnen kinderen lekker rustig aan tafel knutselen terwijl ze toch bij de condoleance aanwezig zijn. Ze maken zelf een mooi aandenken aan de overledene en kunnen thuis samen met een volwassene de kaarsjes branden. Een mooi moment om nogmaals stil te staan bij het overlijden van een dierbare en te leren over de rituelen bij een afscheid.

We hebben dit product uitgebreid getest en leerde dat kinderen onder het knutselen vanzelf in gesprek raken over doodgaan en over de gene die overleden is en dat er al kleurend mooie herinneringen worden opgehaald. Zo kreeg deze RememberBox onverwacht een soort van therapeutische functie en wordt daarom steeds meer door rouw-en kindertherapeuten gebruikt. Kinderen kunnen in dit zelf gemaakte schatkistje briefjes bewaren waar ze mooie herinneringen aan hun overleden dierbare op schrijven. Op een later moment kunnen deze fijne herinneringen worden terug gelezen als vorm van troost.

Dat kinderen out of the (Remember)Box denken werd ook snel duidelijk, waar wij bedachten dat het leuk zou zijn om de buitenkant te kleuren, gingen ons testteam unaniem aan de gang met zowel de binnen als de buitenkant. Zo veranderde elk blanco exemplaar langzaam in een prachtig en uniek aandenken.

Het aansteken van de kaarsjes mag natuurlijk alleen samen met een volwassene gedaan worden. Dit biedt nogmaals een mogelijkheid om samen herinneringen op te halen en misschien wel een gesprek aan te gaan

Met een RememberBox for Kids bieden we een kant-en-klaar-knutselconcept dat direct klaar is voor gebruik. Kinderen kunnen direct beginnen met tekenen, kleuren, plakken en knippen om zo zelf mooie blijvende herinneringen te maken. Begin met een BlancoRememberBox maar maak ook een trooststeentje om altijd bij je te dragen of een herinneringshart.

Leverbaar vanaf 15 augustus 2019

Bestel jouw KIdsBox hier

Voor kinderen

Tegenwoordig worden kinderen veel meer betrokken wanneer er een overlijden in hun omgeving plaatsvindt.

En dat is heel erg positief want kinderen en jongeren betrekken bij een uitvaart is ontzettend belangrijk voor hun rouwverwerking. Door samen herinneringen op te halen, foto’s te kijken en te praten over de overledene leren kinderen dat de overleden persoon in hun gedachten kan blijven.

Ook samen dingen doen die zij aankunnen, die bij hun leeftijd past, maakt dat zij zich erkend en betrokken voelen. Dit helpt kinderen om het verdriet en het gemis een plek te geven.

Tekenen en schilderen is voor veel kinderen een uitlaatlaat klep om hun emoties te uiten. Een tekening of ander kunstwerk van een kind gebruiken wij daarom graag als basis voor een unieke RememberBox. Het uitdelen hiervan is voor veel kinderen een mooie taak tijdens de uitvaart. Zo worden ze actief betrokken en zijn zij vaak trots op hun eigen aandeel in de ceremonie.

Opa

De opa van Isa is doodgegaan. Daar is ze heel verdrietig om. Mama zei dat opa nu een engel is, dus daar heeft Isa nu een tekening van gemaakt. Een hele mooie. Van opa als engel tussen gouden sterren.

Vanavond zet ze zo’n doosje, die ze samen met haar broertje mocht uitdelen bij de uitvaart, naast haar bed, met zijn foto goed zichtbaar. Zo is opa dan toch nog een heel klein beetje bij haar.

© Isa – 6 jaar.